Anul trecut, cetățenii români au atras în premieră susținerea majorității europarlamentarilor în două cauze importante: siguranța șoferilor de camioane în parcările din Uniune și tăierile ilegale de pădure, inclusiv protecția avertizorilor de integritate, a jurnaliștilor și activiștilor de mediu atacați violent.
Vlad Gheorghe, europarlamentar USR și membru al grupului Renew Europe le-a susținut pe ambele în Comisia pentru Petiții și în Parlamentul European. „E firesc ca în activitatea noastră să se regăsească propunerile cetățenilor, nevoile românilor din țară și din diaspora – pe ei îi reprezentăm la Bruxelles”, explică Gheorghe, care a preluat mandatul în noiembrie 2020 și își prezintă raportul pentru primul an de activitate.
„50 de discursuri în Parlamentul European, peste 40 de propuneri de rezoluții, 20 de scrisori oficiale, 130 de interpelări adresate autorităților din România și din Europa – activitatea mea se bazează exclusiv pe aspecte privind siguranța românilor, drepturile angajaților, libertatea de exprimare, viitorul nostru și al generațiilor următoare în țară și în UE”, menționează europarlamentarul USR.
Dincolo de cifre și voturi, cazul ursului Arthur, tragedia șoferului de TIR ucis în Franța, atacurile hoților de lemne împotriva activistului de mediu Daniel Bodnar semnalează probleme sistemice și privesc nu doar românii, ci întreaga Europă, crede Vlad Gheorghe. „Este important să nu pierdem legătura cu ceea ce se întâmplă la nivel local, național și regional, oamenii să știe cu ce ne ocupăm în Uniunea Europeană, să putem demonta orice fake-news într-o perioadă în care discursul anti-european prinde rădăcini”, subliniază tânărul europarlamentar USR.
Vlad Gheorghe, jurist de profesie, consideră că infracționalitatea și corupția sunt amenințările principale la adresa unui viitor mai bun pentru români în Uniunea Europeană. „Am solicitat creșterea bugetului alocat Parchetului European condus de la Laura Codruța Kövesi, precum și deblocarea angajărilor. Structura existentă în EPPO ar putea fi folosită și pentru urmărirea penală eficientă la nivel transfrontalier a infractorilor de mediu de către Procurorul Verde European, a cărui înființare am propus-o colegilor mei. Practic, un DNA al Pădurilor. Ideea a fost susținută de Delegația USR PLUS și cu sprjinul grupului Renew Europe solicitarea de înființare a unui Procuror Verde European a fost transmisă președintei Comisiei Europene și comisarilor de resort”, amintește europarlamentarul USR.