Expoziție de grafică a artistului plastic turdean Theodor Romilă la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda

Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda organizează în perioada 1-27 Noiembrie 2021 expoziția personală de grafică semnată de tânărul artist plastic turdean Theodor Romilă. Expoziția poate fi vizitată zilnic, de Luni până Vineri, între orele 7.30 și 17.45 (Sâmbăta și Duminica instituția fiind închisă). Intrarea este gratuită.

Theodor Romilă este recunoscut drept unul dintre graficienii foarte buni nu doar din zona noastră, ci din țară. Provenit dintr-o familie în care tatăl este artist fotograf, Theodor a fost preocupat de mic de artele vizuale. A fost unul din elevii foarte buni la învățătură la școala Gimnazială „Ioan Opriș” din municipiul Turda, unde a început să se remarce și în activitățile extrașcolare dedicate artei. În clasa a VII-a s-a numărat în anul 2013 printre câștigătorii secțiunii „Sunet și Culoare” destinată elevilor de gimnaziu din cadrul Proiectului Interdisciplinar Regional W. A. Mozart (Ediția a V-a). De asemenea, în anul școlar 2015-2016 i s-a decernat  Premiul I la Concursul Național “Frumusețea satului românesc văzută prin ochii copiilor”. Este un grafician suprarealist format la școala renumită la nivel internațional a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. A participat ca bursier la cursurile de desen, pictură și frescă la Academia de Artă Brera din Milano.

A participat la expozițiile colective organizate de școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, pe care a absolvit-o, la: Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea (Iunie-Septembrie 2017, cu lucrări realizate în Iulie 2016 în „Tabăra de arte vizuale Dej”), în Foaierul Consiliului Județean Cluj (în a doua parte a lunii Iulie 2019, la expoziţia „Piatră de Cluj” conținând lucrările realizate în a X-a ediție a taberei de creație intitulată “Piatră de Cluj”), la Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare (21 septembrie, expoziția de prezentare a județului Cluj, „Artă á la Cluj”), la Galeria de Artă „Köntés” din Sfântu Gheorghe (11- 20 octombrie 2018, expoziția de prezentare a județului Cluj, „Artă á la Cluj”, organizată sub egida „Centenar România” și cu ocazia manifestărilor legate de împlinirea semicentenarului școlii de Arte Sfântu Gheorghe), expoziția personală la Turda (6 Februarie 2020), mai multe expoziții de grup la Galeria virtuală de artă a municipiului Turda (2020), expoziția Internațională de la Veneția (27 Aprilie – 8 Mai 2021) etc.
 
Graficianul turdean transpune pe hârtie stări profunde declanșate de întâlnirile cu muzele sau modelele sale, lucrările sale evidențiindu-se prin elemente de amănunt fantastice. Prin lucrările realizate până acum se dovedește un portretist redutabil. Ca orice grafician lucrează și pare că simte în contrast absolut de alb și negru, ca și graficienii pur-sânge. Tehnica preferată este cărbune pe hârtie. Theodor Romilă se dovedește a fi deja o personalitate artistică impunătoare prin umanismul generos al atitudinii față de lumea adusă pe pânză, față de personajele imortalizate, un maestru al portretului aflat la granița între suprarealismul autentic și reflectarea în realitate a unor imagini introspective aproape fotografic.